Troškinys visai šeimai! 🍅


Kai namuose prisikaupia šviežių pomidorų (ar iš močiutės šiltnamio) – ką su jais daryti? Dalinuosi sveikatai palankesniu troškiniu: daugiau virti/troškinti, mažiau kepti. Ši versija prioritetinė su šviežiai pomidorų masei.

Net 400–500 g pomidorų labai smulkiai susmulkinti maisto smulkintuvu iki vientisos masės (vandeniu neskiesti, odelių nelupti).

Gaminu šeimai kiekvieną dieną vis skirtingus patiekalus, bet laikausi to pačio principo – išsaugoti kuo daugiau maistinės vertės produktuose. Mano receptų technologijos įkvepėja Julia Child, norėčiau ją dabar apkabinti!

Skirta: šeimai (ypač su vaikais)
Porcijos: 4–5
Trukmė: 50–60 min.
Rekomendacija: jei šeima didesnė arba norite maisto dviem dienoms – padvigubinkite kiekį, kaip darau aš 👩‍🍳

Ingredientai

Troškiniui:

  • 1 didelis svogūnas (apie 150 g), smulkintas
  • 5 česnako skiltelės, smulkintos
  • 2 morkos (apie 200 g), kubeliais
  • 400–500 g šviežių pomidorų (sutrintų iki vientisos, putojančios masės)450 g konservuotų smulkintų pomidorų arba 2–3 v. š. pomidorų pastos su 150 ml vandens arba sultinio (jei neturite šviežių)
  • 5 v. š. slyvų džemo (tinka ir mangų džemas arba 2 v. š. cukraus)
  • 250 ml kalakutienos sultinio (arba daržovių)
  • 1 rozmarino šakelė
  • 1–2 lauro lapai
  • 1 v. š. alyvuogių aliejaus (kepimui)
  • Druska, juodieji pipirai
  • Provanso žolelės – 1 a. š. (nebūtina)

Kukuliams:

  • 500–600 g smulkintos ar kapotos kalakutienos šlaunelių mėsos (ne maltas „Faršas“, bet gryna mėsa, kuri dažniausiai įvardijima kaip: „Smulkinta” ar „Kapota”)*
  • 1 kiaušinis
  • 40–60 g avižų miltų, džiūvėsėlių arba kukurūzų miltų
  • 1 a. š. kuminų (apie 3–5 g) – neprivaloma
  • Druska, pipirai – pagal skonį

Papildomai:

  • 60 g plikytų ryžių (sausi)
    *(prieš dedant – gerai perplaukite šaltu vandeniu, kol vanduo taps skaidrus)*

Gaminimo eiga

1. Paruoškite kukulių masę

  • Į dubenį sudėkite smulkintą mėsą.
  • Pusę smulkinto svogūno ir česnako atidėkite – jis bus dedamas į mėsą (kitą pusę naudosime troškiniui).
  • Į mėsą įmuškite kiaušinį, suberkite pasirinktus miltus, kuminus (jei naudojate), druską, pipirus bei atidėtą svogūną ir česnaką.
  • Išmaišykite švaria ranka ar šakute iki vientisos, lipnios masės.
  • Iš Julia Child knygos patarimas: „Mėsos mišinį paminkykite rankomis porą minučių – tai padeda išgauti purius, bet tvirtus kukulius”. 🙂

 2. Formuokite kukulius

  • Formuokite mažus rutuliukus (apie 3–4 cm skersmens).
  • Mažesni kukuliai dažnai labiau patinka vaikams – lengviau kramtyti, linksmiau „kanda“ 😉
  •  Trumpai apkepkite orkaitėje
  • Kukulius dėkite ant kepimo popieriumi išklotos skardos.
  • Kepkite 200 °C įkaitintoje orkaitėje \~10 min., kol lengvai apsitrauks.

! Svarbu: orkaitė turi būti gerai įkaitusi, kad mėsa „užrsivertų“ ir išlaikytų sultis viduje.

3. Paruoškite pomidorų padažą – mano laiko taupymo paslaptis!

  • Šviežius, gerai sunokusius pomidorus (apie 400–500 g) perpjaukite pusiau ir sudėkite į **maisto smulkintuvą arba galingą trintuvą** – **odelių nulupti nereikia**!
    Sutrinkite iki visiškai vientisos, **putojančios šviesios masės**.
  • Tai viena iš mano laiko taupymo paslapčių, kuri padės kiekvienai nuostabiai šeimininkei sutaupyti brangaus laiko virtuvėje be jokių kompromisų skoniui 🍅✨
  •  Gautą pomidorų masę supilkite į troškinio puodą, kai ateis laikas ją naudoti (žr. kitą žingsnį).

4. Paruoškite troškinio pagrindą

  • Puode įkaitinkite 1 v. š. alyvuogių aliejaus.
  • Sudėkite likusį svogūną ir česnaką, kepkite 5 min. ant nedidelės kaitros.
  • Sudėkite morkas, pamaišykite ir dar 5 min. švelniai pakepinkite, uždengę dangčiu.

5. Supilkite skysčius ir prieskonius

  • Supilkite pomidorų masę, tuomet – sultinį.
  • Įdėkite slyvų džemą arba kitą pasirinktą saldiklį.
    * Džemas neutralizuoja rūgštį, suteikia skonio gilumo, o vaikams – švelnumo.
  • Įdėkite rozmariną, lauro lapą, pasūdykite, pabarstykite pipirais.

6. Suberkite ryžius (neprivaloma)

  • Įįdėkite gerai perplautus plikytus ryžius – jie pagyvina troškinį, suteikia daugiau maistingumo ir puikiai dera su pomidorais. 🍚

7. Sudėkite kukulius ir troškinkite

  •  Į skystį atsargiai įdėkite apkepintus kukulius.
  • Uždengę dangčiu troškinkite 35–40 min. ant mažos–vidutinės kaitros.

Naudingi patarimai

  • Patiekite šiltą, tiesiai iš puodo.
  • Labai tinka papildyti šaukštu karvės ar ožkos pieno greitinėle arba sojų grietinėle (jei vengiate pieno produktų).
  • Pabarstykite šviežiomis žolelėmis – petražolėmis ar baziliku.
  • Šis patiekalas ypač tinkamas šeimoms su vaikais – švelnus, be aštrumo.
  • Kukulių dydį rinkitės pagal kantrybę – kuo smulkesni, tuo greičiau iškepa ir smagiau valgyti.
  • Naudodami šviežius pomidorus – naudokite galingą maisto trintuvą, kad nereikėtų lupti odelių.
  • Jei neturite šviežių – rinkitės konservuotus smulkintus pomidorus ar pomidorų pastą su sultiniu.
  • Padvigubinkite receptą, jei norite gaminti kelioms dienoms – kitą dieną skonis dar labiau atsiskleidžia!

Skanaus!

Jei išbandėte – pasidalinkite, ar rinkotės slyvų džemą, mangų versiją ar paprastą cukrų. Ir svarbiausia – ką pasakė vaikai? 👨‍👩‍👧‍👦🍅

 

 Su šiluma,

Modesta