Kuomet grūdai sumalami iki baltų miltų, jie mūsų organizme veikia kaip cukrus. Tokiu būdu apdorotas grūdas organizme „peršoka“ tokias stadijas, kaip kramtymas (angliavandenių virškinimas prasideda jau burnoje), skaidymas, atskiriant skaidulas nuo angliavandenių. Todėl miltų kepiniai greitai įsisavinami ir virsta gliukoze kraujyje.

Malant miltus iš grūdo pašalinamos svarbiausios maistinės medžiagos, skaidulos, vitaminai ir mineralai. Greitas virtimas cukrumi kraujyje didina svorio augimo, diabeto ir uždegiminių procesų riziką.

Todėl visada rekomenduoju pirmenybę teikti patiems grūdams, kuo mažiau išvalytiems. Tačiau jei labai norisi makaronų, ieškokite pilno grūdo, juos atskirsite iš rudos spalvos. Duoną rinkitės rupaus malimo nevalytų miltų. Ir visada skaitykite etiketes. Galioja ta pati taisyklė – kuo trumpesnis ingredientų sąrašas.