Kalbėdama apie cukrų dažnai išgirstu: „Aš cukraus praktiškai nevartoju, arbatą geriu be cukraus, į kavą tik vieną šaukštelį. O saldumynų beveik nevalgau.“ Teoriškai gal ir taip, bet praktiškai realybė kitokia.
Cukraus perdozuojame kasdien net neprisilietę prie cukrinės.

Amerikos širdies asociacijos rekomenduojamas dienos cukraus kiekis vyrams yra 9 šaukšteliai (37,8 g), o moterims – 6 šaukšteliai (25,2 g). Pasaulio sveikatos organizacija kiek liberalesnė, siūlo suvartoti ne daugiau 50 g cukraus.

Turint omenyje, kad viename šaukštelyje yra 4 g cukraus, 50 g atrodo nenormaliai daug, tai apie 12-13 šaukštelių kas dieną. Sakysit, koks žmogus gali tiek suvalgyti?
Atsakymas – mes visi. O kai kam tai tik pusė paros dozės…

Paskaičiuokim:
Dubenėlis dribsnių ~12 g
2 riekelės ruginės duonos ~2 g
3 šaukštai kečupo ~7 g
Stiklinė pirktinių sulčių su pridėtiniu cukrumi ~24 g
Jogurtas (200 g) ~19 g

Jau turim ~64 g cukraus, apie 16 šaukštelių, ~260 kcal vien iš cukraus. Ir nieko „tokio“ nesuvalgėm.

Palaukit, o kur dar puodelis kavos iš ryto, su 1 šaukšteliu cukraus (+4 g) (jei iš kokio kavinių tinklo, ~14 g vidutiniame puodelyje), stiklinė kolos pietums (24 g), pavakariams koks glaistytas varškės sūrelis (~11 g)… Ir taip būtų galima tęsti. O kur dar natūraliai esantis cukrus vaisiuose, uogose? Bet ant jo aš nepykstu. Gamta ten pridėjo daugiau, nei tai, vadinasi ir organizmas susidoroja atitinkamai.

Taigi, išsinešimui: skaitykime etiketes, rinkimės produktus, kurių sudėtinių dalių sąraše nėra pridėtinio cukraus, nepridėkim to cukraus patys ir padėsime patys sau.