Ar būtinai reikia valgyti pusryčius? Ar pusryčių nevalgantiems jaustis dėl to blogai?

Trumpas atsakymas – pusryčiai nėra privalomi.

Jei esate iš tų, kuriems sunku prisiversti ryte nuryti kąsnį, o bandymai laikytis rekomendacijų kelia tik stresą, nebesikankinkit. Rytai dažnam iš mūsų būna pilni bėgimo. Valgymas paskubomis, prieš lekiant per duris didina streso hormono kortizolio išsiskyrimą. Mūsų organizmas į stresą reaguoja vienodai, ar mes vėluotumėm į darbą, ar bėgtumėm nuo mamuto. Jis tuo metu koncentruojasi į išlikimą, ne į sumuštinio virškinimą.

Virškinimo sistema tuo metu išjungiama, maistas užsilaiko skrandyje ir žarnyne, sumažėja reikiamų medžiagų įsisavinimas, kaupiamos riebalų atsargos kritiniam laikui išgyventi (kuris taip ir nesibaigia). Bet mes nebėgam, mes įsėdam į automobilį ar viešąjį transportą ir toliau stresuojame.

Paneigiami ir anksčiau atliktų tyrimų rezultatai, kad pusryčių nevalgantys žmonės sveria daugiau. Tačiau tiesa ta, kad didesnę įtaką tam turi valgymo įpročiai apskritai. Vadinasi vien pusryčių valgymas daugiau nieko nekeičiant didelės įtakos neturi.

Pusryčiai „užkuria“ medžiagų apykaita visai dienai? Tas tiesa, bet tiesa ir tai, kad toks medžiagų apykaitos pagreitėjimas padeda sudeginti papildomai apie 10 proc. to, ką suvalgėte pusryčiams. Jei suvartojote daugiau baltymų, šį skaičių būtų galima padidinti daugiausiai iki 15 proc.

Ar tai reiškia, kad aš rekomenduoju atsisakyti pusryčių? Tikrai ne. Jei neįsivaizduojate ryto be pusryčių, puiku. Tačiau labai svarbu žiūrėti, kas priešais jus ant stalo. Jei tai sultys, saldinta kava ar arbata, sausi pusryčiai, skrudinta duona su džemu ar šokoladiniu kremu, pusrytainiai, ar tiesiog vien vaisiai, patikėkit manim, jūsų cukraus kiekis kraujyje šoktels iki palubių. O po poros valandų ištiks bado priepuolis. Greičiausiai griebsitės kokių daug cukraus turinčių užkandžių, nes iki pietų dar pora valandų.
Taip įsisuksite į cukraus ir nuotaikos karuseles. Ir per dieną suvalgysite daugiau, nei paprastai.

Būtinai žiūrėkite, kad jūsų pusryčiuose būtų baltymų, riebalų arba skaidulinių medžiagų. Tai padės ilgiau išlikti sotiems, stabilizuos cukraus kiekį kraujyje ir labiau tikėtina, kad likusią dieną darysite tinkamesnius pasirinkimus, ką valgyti. Pagalvokit apie aliejų, avokadą, sėklas, riešutus, rinkitės visadalių grūdų produktus. Kad ir ką bevirtumėte, išjunkite viryklę, kol dar yra ką kramtyti. Pervirus maistą sudėtiniai angliavandeniai virsta cukrais.

Jei sportuojate pirmoje dienos pusėje, arba jūsų kelionė iki darbo ar mokymo įstaigos reikalauja daugiau fizinio aktyvumo, nepraleiskite pusryčių. Tai garantuos reikiamą energijos kiekį. Pasirinkus tinkamus pusryčius galėsite daugiau nuveikti, vadinasi ir sudeginti daugiau energijos.

Išsinešimui:
• Jei esate iš tų, kurie sunkiai prisiverčia valgyti pusryčius, atsipalaiduokite. Jie nėra tokie gyvybiškai būtini, kaip buvo skelbiama iki šiol. Tačiau likusią dieną darykite protingus pasirinkimus ir venkite smarkiai perdirbtų, daug cukraus turinčių maisto produktų.
• Jei pusryčiai jums neatsiejama dienos pradžia, puiku. Pusryčių valgymas padidina tikimybę, kad suvartosite reikiamą kiekį organizmui taip būtinų maistinių medžiagų. Tačiau pirmenybę teikite baltyminiam maistui, sveikiems riebalams ir skaiduloms.
• Ir galiausiai pažiūrėkite, kas dedasi jūsų galvoje, kai valgote. Dauguma mūsų rūpinamės sveikata, bet praleidžiam pro akis vieno ingrediento svarbą – tai jūsų, mielieji, emocinė būsena.