Pabandysiu atsakyti trumpai, jei jis yra nepasterizuotas ir raugintas – taip.

Kodėl nepasterizuotas?
Pasterizuotas pienas iš principo yra negyvas. Kaitinimo metu žūsta gyvi fermentai, padedantys suvirškinti ir pilnai įsisavinti medžiagas, esančias piene. Be to dėl aukštos temperatūros pasikeičia baltymo struktūra, dėl ko labai dirginamas žarnynas. Vadinasi, geriant pasterizuotą pieną organizmas ne tik turės gerokai pavargti, kad jį suvirškintų, bet ne kažin kiek to kalcio įsisavinsite.

Kodėl raugintas?
Tiesa ta, kad į rauginto pieno produktus žmogaus organizmas reaguoja visiškai kitaip, nei į žalią ar juo labiau pasterizuotą pieną.

Pradėkim nuo laktozės netoleravimo. Laktozė yra piene esantis cukrus. Tai angliavandenis, ne baltymas, kuriam alergija yra visai kas kita (daug rimčiau). Jei rauginam pieną, jame esančios bakterijos suskaldo (suvalgo ir perdirba) pieno cukrų į kitus darinius, kuriuos įsisavinti dauguma laktozės netoleruojančių žmonių jau gali. Vadinasi rūgpienis, kefyras, jogurtas, kietasis sūris yra tie produktai, kurie dažniausiai gali būti vartojami net ir esant laktozės netoleravimui. Beje, kuo ilgiau brandintas sūris (kuo kietesnis), tuo mažiau jame laktozės.

Jei palygintume šviežio ir rauginto pieno sudėtis, baltymų, riebalų, angliavandenių juose rastume panašiai. Tačiau vienas esminių skirtumų tarp šių produktų yra minėtos bakterijos. Jos padaro dalį darbo už mus, t.y., suskaido dalį piene esančių medžiagų tiek, kad galim jas pilnai pasisavinti (ko nevisada galim padaryti patys). Rūgimo metu susidaro junginiai, dėl kurių geriau pasisavinam kalcį, B grupės vitaminus. Be to bakterijos gamina vitaminą K, kurio mūsų organizmas pats nepasigamina.

Jei neturite galimybės pirkti „žalią“ pieną, parduotuvėje rinkitės raugintus pieno produktus: kefyrą, rūgpienį, jogurtą ar kietąjį sūrį. Rauginimas šiek tiek atstato pasterizacijos padarytą žalą, atnaujinamos baltymų struktūros ir pagerinamas mineralų įsisavinimas. Tačiau parduotuviniame kefyre papildomai pridedama cukrų, be to bakterijų rūšių jame yra bent 30 kartų mažiau, nei iš ūkininko įsigytam ir susiraugintame piene.

Taigi, išsinešimui:
1. Rinkitės žalią pieną iš ūkininkų;
2. Surauginkit jį (3 dienos ant spintelės, stikliniame inde);
3. Jei jau esate pieno produktų skyriuje, rinkitės rūgpienį, kefyrą, jogurtą ar kietąjį sūrį.
4. Jei dar neišėjote iš to skyriaus, rinkitės pilno riebumo pieno produktus. Visada. Liesi pieno produktai ne tik kad labiau kenkia sveikatai, bet ir prisideda prie svorio augimo.