Pyragas be cukraus, miltų ir kiaušinių. Daug baltymų, gerųjų bakterijų ir skaidulinių medžiagų! Ar gali būti kažkas geriau už desertą, kuris ne tik tinkamas valgyti svoro mažinimo proceso metu, bet ir yra sveikatai palankus? Jo maistinė vertė yra tikrai nuostabi. Kiekvienas pyrago ingredientas turi naudingų maistinių medžiagų, apie kurias noriu trumpai ir kiek įmanoma aiškiai aprašyti.

Iš varškės ir graikiško jogurto gaunamas nemažas kiekis baltymų, kurie atsakingi už odos elastingumą, imuninę sistemą ir raumenų regeneraciją.  Taip pat iš jogurto gaunama gerųjų bifidobakterijų, kurios atlieka gyvybiškai svarbius procesus organizme ir tokios bakterijos yra vadinamos – probiotikais. Šios draugiškos bakterijos į maistines medžiagas skaido:  cukrų, krakmolą ir kitus angliavandenius, kad organizmas galėtų lengvai juos įsisavinti ir paversti energija. Dėl to jos yra svarbios žmogaus mityboje.

Taip pat iš natūralių produktų kaip: vaisia, uogos, avižos, chia sėklos bei datulės – gaunama skaidulinių medžiagų, be kurių gerosios bakterijos nesidaugintų ir neatliktų pilnavertį darbą virškinimo procese (sunkiau pasisavintų maistinės medžiagos). Dėl to ir sakoma, kad skaidulinės medžiagos padeda geriau pasisavinti maistą, sureguliuoja gliukozės kiekį kraujyje bei puikiai tinkamos žmonėms, kuriuos kamuoja vidurių užkietėjimas.

Labai svarbu yra suvokti vartojamų produktų maistinę vertę, kuri ir lemia sveikos mitybos pagrindų didžiają dalį. Tada jūs patys puikiai gebėsite atsirinkti sveikatai palankius maisto produktus iš tokio didžiulio maisto prekių asortimento. Tad, žinodami šio pyrago maistinį vertę, jis taps dar skanesniu. Dalinuosi pyrago receptu straipsnio apačioje. Skanaus!

Receptas:

PYRAGO PAGRINDAS

*Stambių avižų 200g
*Datulės be kauliukų 200g (datulės puikiai tinkamos, kurios minkštos iš —> „skonio importas“)
*Tarkuotos apelsino žievelės (1 vnt. apelsino)
*Kokoso aliejaus 2 a.š. ⠀

Gaminimo eiga:
Avižas susmulkinti maisto smulkintuvėje, įdėti likusius produktus ir vėl susmulkinti viską kartu, kol gausis lipni masė ir bus galima formuoti pagrindą pasirinktoje formoje. Suformavus pagrindą, dėti į šaldytuvą. ⠀

PYRAGO VIRŠUS

*Natūralus graikiškas jogurtas 370g (vienas didelis indelis “pieno žvaigždės” – ORANŽINIS)
*Varškė 9% 180g (1 pakelis)
*Kokoso pienas 7-18% rieb. 200ml (pusė skardinės)
*Kokoso drožlės 100g
*Maistinė želatina 20g
*Chia sėklų 3 dideli valg. š.
*Medus, stevija arba klevų sirupas pagal norimą saldumą. ( Aš rinkausi medų);
*Smulkinti konservuoti persikai 3 vnt. ( tai būtų 6-ios persikų puselės). ⠀

Gaminimo eiga:
Varškę, jogurtą, kokosų pieną ir norimą saldiklį sublenderiuoti iki vientisos masės. Paskui įmaišyti paruoštą maistinę želatiną, smulkintus persikus, chia sėklas ir kokoso drožles. Viską supilti ant pagrindo. Dėti į šaldytuvą kol sustings (apie 2 val.). Aš jį darau iš vakaro ir palieku per naktį. ⠀

PYRAGO PAPUOŠIMUI

*Konservuoti persikai, kiviai, kiti norimi vaisiai ar uogos;
*Pagrindo želatinas (nebūtinas, bet jis reikalingas tik tam, kad tvirtai laikytusi vaisių papuošimai). ⠀

Su pagarba, dietistė Modesta Giedraitytė.